İSLAMİ İLİMLER
-
KURAN-I KERİM
-
KIRIK MEAL
-
İLMİHAL
-
İSLAM AHLAKI
-
FIKIH
-
HADİS
-
SİYER ( ARAPÇA )
-
MUHADESE
-
TEFSİR
-
USUL DERSLERİ
-
AKAİD
-
İSLAM TARİHİ
-
İSLAM HUKUKU
İLKA İSLAMİ İLİMLER KIZ AKADEMİSİ
Yeniden Kur’an ile buluşan okuduğunu anlayan, anladığını yaşamaya çalışan bir gençlik için Kur’an’ı anlamaya yönelik derslere ağırlık verilmektedir. Arapça hazırlık sınıfı ile Kur’an’ı okurken anlaması hedeflenen öğrenciler kırık meal dersi ile profesör hocalarının eşliğinde meal çalışmalar yapmaktadır.
Kırık meal dersinde Kur’an’da geçen kelimelerin anlamları ve semantiği üzerinde durulmakta, kelimenin birçok anlamı içerisinde ayette geçen manası tahlil edilmektedir. Böylece kelimenin anlamlarını öğrenmekle beraber ayette geçen manası bilmek ve ayetleri bu şekilde irdeleyerek kapsamlı bir meal çalışması yapılmaktadır.
Kuran Kerim öğrencinin harfleri doğru telaffuzunu sağlamak için mahreç çalışmaları ve tecvid bilgilerine ayrıntılı olarak yer verilmektedir. Bununla beraber süre ezberleri yapılarak öğrencinin her sene bir cüz kadar ezber yapması hedeflenmektedir.
Tefsir: Kuran’ı anlamaya yönelik olmazsa olmaz çalışmalardan biri olan tefsir dersi birçok tefsir kaynağından yararlanılarak kapsamlı bir şekilde işlenmektedir. Böylece öğrenciye farklı kaynakları araştırma ve farklı manalar ile bulaşma imkânı sağlanmaktadır.
Hadis: Hadisi ezberlemek, şerhetmek ve hadisin verdiği mesajı hayata geçirmek için neler yapılabileceğine dair tespitlerde bulunmakla çok yönlü çalışmanın yapıldığı hadis dersi öğrencinin bir sene içinde birçok hadisi öğrenmesini ve uygulamasını hedeflemektedir.
İlmihal: Temel ibadet esasları ve kavramların yer aldığı ilmihal dersinde, öğrencinin ibadete dair yanlış bilgileri fark etmesi, bunların yerine doğrularını yerleştirmesi ve ibadetlerini düzenli olarak yapabilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Drama çalışmaları, sunumlar ve yarışma gibi etkinliklerle öğrencinin aktif katılımı sağlanmaktadır.
İslam Hukuku: İlmihal dersinde temel ibadet esaslarını öğrenen öğrenciler islam hukukunda temelleri sağlamlaştırmakta ve üzerine islam hukuk prensiplerini yerleştirmektedir. Öğrenciler ibadetler, muameleler ve cezalarla ilgili kavram ve kuralları öğrenmektedir.
Muhadese: Hazırlık sınıfında Arapçayı okuma yazma konuşma becerisi kazanan öğrenciler muhadese dersinde hususen konuşma kabiliyetlerini geliştirmekte, arap hocalarla konuşma pratiği yapmaktadır.
Siyer peygamber hayatının ayrıntılı olarak ele alındığında derste, öğrencinin bu hayata dair bazı bölümleri araştırması, anlatması ve çıkarımlar yapması ile öğrencinin derse aktif katılımı sağlanmaktadır.
Akaid: İnanç esaslarının ele alındığında derste, alanında uzman hocalar inanç esaslarına dair yanlışların izale edilmesi, doğruların ifade edilmesi ve iman hususlarının dini kaidelerin öğrenilmesine yönelik anlatımları temel kaynaklara dayandırmaktadır.
İslam Ahlakı: Ahlaki gelişimin önceliklerimizden olması dolayısıyla bir ders olarak hazırlıktan itibaren müfredatta yer alan derste, İslam ahlaki, Müslüman şahsiyeti gelişimi, ahlakı davranışa dönüştürmeye dair etkinlikler, bireysel ve toplumsal ahlaki proje çalışmaları yer almaktadır.
Click here to change this text